Avrupa GMP sertifikalı üretim tesisi ile dünya ilaç sektörünün önde gelen firmalarının stratejik üretim ortağı olarak seçtiği Pharmactive, bünyesindeki PharmAr-Ge ile inovatif ürünler geliştiriyor.
Pharmactive İlaç Teknik Operasyonlar Genel Müdürü Fatih Elay üretim ve Ar-Ge çalışmalarına dair bilgiler paylaştı.
Yüksek kalite standartlarında ilaç üreterek gerek Türkiye gerekse dünyadaki hastalara umut olmak için kurulan Pharmactive İlaç, sektörün genç, dinamik ve geleceği şekillendirecek firmalarından biri olarak gösteriliyor. Sektörde 10 yılı geride bırakan Pharmactive, sektörün öncü oyuncularından birisi olarak geleceğe emin adımlarla ilerliyor.
Türkiye’de 100 milyon kutu ilaç üretimi gerçekleştirerek devler liginde yer alan Pharmactive, pandemi döneminin iş dünyasında oluşturduğu olumsuzluklara rağmen ilerlemesini sürdürüyor.
Pharmactive Çerkezköy’de 108 bin metrekare alan üzerine kurulu, Avrupa GMP sertifikalı fabrikasında sıvı, yarı katı ve katı üretim hatlarına sahip bulunuyor. Faaliyetinin henüz birinci yılında, Avrupa’nın en saygın otoritelerinden biri olan Almanya Sağlık Bakanlığı Otoritesi BfArM tarafından verilen ve dünya çapında prestiji olan Avrupa GMP sertifikasını alan Pharmactive, birçok Avrupa ülkesine yaptığı ihracatını her yıl arttırıyor.
Pharmactive, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan tüm denetimlerden geçerek sadece Türkiye’nin önemli markalarına sunulan Turquality desteklerinden faydalanmaya hak kazandı.
Avrupa’nın sayılı tesislerinden biriyiz
Pharmactive İlaç Teknik Operasyonlar Genel Müdürü Fatih Elay, 2010 yılında kurulan ve 2011 yılında fabrikasının temellerini atan Pharmactive İlaç’ın, 330 milyon kutu üretim kapasitesi ile Avrupa’nın sayılı tesislerinden birisi olduğunu kaydetti. Pharmactive bünyesinde yaklaşık 900 kişinin çalıştığını ifade eden Elay, “Türkiye’nin bugüne kadar oluşturulmuş ilaç üretim kültürü ve motivasyonu sayesinde, ülkemizde her ilacın üretebilir durumda olduğuna inanıyoruz ve bu yönde üretimimizi şekillendiriyoruz. Türkiye’nin sürdürülebilir sağlığı için adanmışlıkla çalışan güçlü bir ekibe sahibiz. Pharmactive’in başarısının arkasındaki en büyük güç; deneyimli ve yetkin profesyonellerden oluşan çalışan kadrosudur” dedi.
2020 itibarıyla 200’e yakın ruhsatlandırılmış ürünümüz bulunuyor
Modern tesislerindeki 3200 m2’lik “PharmAR-GE” ile Türkiye’nin, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı sayılı Ar-Ge merkezlerinden birisine sahip bulunduklarına dikkat çeken Elay, “İnovatif ürün geliştirme yaklaşımı ile pazarda ihtiyaç duyulan eşdeğer ve yenilikçi ürünleri, QbD bazlı, EMEA ve ICH regülasyonlarına uygun olarak geliştiren PharmAr-Ge, yeni ürün formülasyon geliştirme, patent tarama ve proje yönetimi alanlarında hizmet veriyor. Tüm dozaj şekillerindeki ürünleri, Avrupa ve regüle pazarlar için geliştirebilen PharmAr-Ge, ilk 5 yılda, 101 molekül ile 156 dozaj formu geliştirerek Türkiye ve Avrupa’da ruhsat başvuruları yaptık. Pharmactive İlaç’ın 2020 yılı itibariyle sadece Türkiye’de ruhsatlandırılmış 200’e yakın ürünü, 100’e yakın molekülü bulunuyor ve bu sayı her yıl artıyor” şeklinde konuştu.
Global ilaç firmalarının üretim ortağıyız
Türkiye’de en çok üretim yapan ilk 5 tesisten biri konumundaki Pharmactive’de üretimin yarısının çokuluslu şirketler için yapıldığına işaret eden Elay, “Dünya ilaç sektörünün önde gelen firmalarının Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Kafkaslar için seçtiği üretim ortağı konumundayız. Geniş ürün yelpazemizle hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda büyüyoruz. Pharmactive, esnek üretim kabiliyeti ve yüksek üretim kapasitesi sayesinde global ilaç firmalarının Türkiye’deki üretim ortağı oldu. Elay sözlerini şöyle tamamladı: “Orta Doğu, Balkanlar ve Asya ülkelerinin yanı sıra Avrupa ülkeleriyle de ihracat süreçlerini geliştiriyoruz. Pharmactive, uluslararası iş birlikleri sayesinde 12 AB ülkesinde ilaç ruhsatlandırma hakkına sahip bulunuyor. Pharmactive, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ilaç ihraç ederek, insan sağlığına katkı sunuyor. Almanya, Avusturya, İspanya, İtalya, Fransa, Portekiz, Büyük Britanya, Macaristan, Irak, Arnavutluk, Katar, Afganistan, EtiyoAYRIpya, Lübnan, Makedonya, Kosova, Azerbaycan, Gürcistan, Yemen ve Kuzey Kıbrıs ilaç ihracat edilen ülkelerden bazıları.”