Menü
Ustaların Ustası CerModern´de image

Ustaların Ustası CerModern´de

Türkiye’de bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektif Sergisi, Pharmactive sponsorluğunda CerModern’de Ankaralı sanatseverlerle buluştu. Ustaya ait eserlerin birçoğunun ilk defa sanat severlerin beğenisine sunulduğu sergiye; sanatın farklı disiplinlerinde eserler üreten ressam, şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun bir şiirinde yer alan “Sevmek Güzel Meslek” dizesi isim olarak verildi.

Proje Direktörlüğünü Fahri Özdemir’in yaptığı serginin, Küratörlüğünü ise Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencileri İbrahim Örs ve Hanefi Yeter üstlendi.

Eyüboğlu’nun hayatından kesitler sunan mektuplar, zarflar, fotoğraflar ve özel eşyalarla beraber 300’ün üzerinde objenin yanı sıra sanatçının çeşitli sanat disiplinlerinde ürettiği 150’ye yakın eser 7 Nisan - 30 Temmuz tarihleri arasında CerModern’de sergilendi.

Eyüpoğlu’nun uğruna “Karadut” şiirini yazdığını, Ermeni asıllı heykel sanatçısı Mari Gerekmezyan'ın yaptığı Bedri Rahmi Eyüboğlu büstü ise serginin en dikkat çekici eserlerinden birisi oldu. Sergide ayrıca, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve sanatı ile ilgili 26 dakikalık kısa bir belgesel de ziyaretçiler tarafından izlendi.

ÖZEL KOLEKSİYONLARDAN ESERLER

Pharmactive Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak ‘Ustaların Ustası’ olarak nitelendirilen Eyüboğlu’nun eserlerini Ankaralı sanatseverlerle buluşturmuş olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Sancak; “Bedri Rahmi, ressam, şair ve yazar olarak, sanatın farklı dallarında çok değerli eserler üretti. Sergimizde Bedri Rahmi’nin, bu eserlerinin yanı sıra; hayatından kesitler bulacağınız mektuplar, fotoğraflar, özel eşyalar ve objeler de yer verdik. Eyüboğlu’nun daha önce hiç sergilenmemiş bazı eserlerini de Ankaralı sanatseverlerle buluşturduk.” dedi.

Sergide yer alan eserlerin bir kısmının özel koleksiyonlarda bulunduğunun da altını çizen Sancak, “Ülkemizin önemli koleksiyon sahiplerinin, bu sergide bize destek olması, bizler için ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağı. Sağ olsunlar, bize onur verdiler” şeklinde konuştu.

14 METREKARELİK “KARAGÖZ’ÜN GEMİSİ”

Sanatseverlerin büyük ilgiyle karşıladığı serginin en özel eserlerinden birisi de 14 Metrekarelik “Karagöz’ün Gemisi” oldu. İstanbul Hilton için 1956 yılında yapılan eser, Bedri Rahmi Eyüboğlu’na aynı dönemde İstanbul kompozisyonu olan başka bir iş verildiği için sanatçının arşivinde kaldı.

Yıllar sonra, 1972 yılında evinin bahçesinde öğrencileriyle son rötuşlarını yaptı. O anın görüntüsü de TRT arşivlerinden çıktı. Videoda sanatçı, dev eseri ile ilgileniyor ve dizlerinin üstünde, eliyle son düzeltmelerini yapıyor.

Karton üstüne guaj boya ile yapılan eser, 2 metre yüksekliğe, 7 metre genişliğe sahip. Eyüboğlu, Anadolu için iki önemli figür olan Karagöz ile Hacivat’tan eserlerinde sürekli olarak Karagöz motiflerini kullanması ile dikkat çeken bir eser.

Ürünler
Tüketici Sağlığı